Co różni wykrywalne opaski zaciskowe od zwykłych opasek i gdzie można zastosować ten produkt? Dzisiejszy artykuł poświęcamy standardowym oraz wielorazowym zapinkom do zadań specjalnych.
Wykrywalne opaski zaciskowe a działanie systemu HACCP, czyli jak dbać o bezpieczeństwo produkcji?
Wykrywanie opasek zaciskowych możliwe jest dzięki systemowi HACCP. Takie narzędzie powszechnie wykorzystywane jest w procesie kontroli firm zajmujących się przetwórstwem, pakowaniem i dystrybucją produktów spożywczych. HACCP można określić jako zespół procedur, które mają na celu skuteczne zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Stosowanie wykrywalnych opasek zaciskowych to jeden z kroków, podejmowanych przez dystrybutorów, przetwórców i producentów, priorytetowo podchodzących do realizowania wymaganych norm bezpieczeństwa.
Wykrywalna opaska zaciskowa - na czym polega jej fenomen?
W składzie wykrywalnej opaski zaciskowej znajdziemy tlenki żelaza. To dzięki temu komponentowi detektory stosowane m.in. w przemyśle spożywczym są w stanie wykryć obecność opaski zaciskowej. Ich funkcjonalność na tym się nie kończy. Do zalet opasek należy zaliczyć również to, że w przypadku wersji przeznaczonej do wielorazowego użytku, można je wielokrotnie otwierać i zamykać oraz tworzyć praktyczną pętlę do podwieszania przedmiotów.
Zastosowanie opaski zaciskowej wykrywalnej
Oprócz przemysłu spożywczego, taką opaskę można wykorzystywać również w:
- przemyśle chemicznym;
- przemyśle farmaceutycznym.
Z takich rozwiązań można też korzystać w różnego rodzaju instalacjach w obszarze linii produkcyjnych. Nowoczesne opaski zaciskowe wykrywalne zaprojektowano w ten sposób, żeby były łatwe w użyciu i pozwalały na zawieszanie etykiet, zamykanie torebek i worków.
Opaskę zaciskową wykrywalną z powodzeniem można stosować wszędzie tam, gdzie potrzebny jest prosty sposób na organizację przestrzeni. Pozwala zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia, a dzięki solidności, odporności na niesprzyjające warunki i łatwości zastosowania, jest w stanie wesprzeć codzienną pracę podmiotów, działających w przemyśle spożywczym i nie tylko.