

Zastosowanie i rodzaje opasek kablowych
Użytkowanie kleju kontaktowego SPRAY-KON i STA-PUT w okresie zimowym
Wykrywalne Opaski Zaciskowe - Trytki Detektowalne
Opaski kablowe wykrywalne są wytwarzane z nylonu zawierającego dodatek tlenków żelaza (dodatek cząstek metalu), które zapewniają im doskonałe właściwości ferromagnetyczne w całym przekroju, umożliwiające ich identyfikację przez detektory metali oraz rentgenowskie, służące do kontroli standardów bezpieczeństwa, zmniejszenia zanieczyszczenia produktów w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Opaski detektowalne produkowane są w kolorze szaro-niebieskim dla uzyskania łatwiejszej identyfikacji wizualnej. Ponadto tego typu trytki mają zaokrąglone krawędzie aby uniknąć uszkodzenia izolacji przewodów oraz dla bezpieczeństwa użytkownika. Wymagają też przyłożenia niewielkiej siły w procesie zapinania opaski oraz posiadają skośnie i prążkowane zakończenie, które ułatwia szybki oraz pewny chwyt końcówki taśmy podczas montażu.
Detekcja, komu jest potrzebna?
W dzisiejszych czasach, kiedy rynek jest uzależniony od konsumentów, producenci żywności w odróżnieniu od innych branż zapewniają swoim odbiorcom produkty „gotowe do użycia”bezpośrednio z linii produkcyjnej. Niestety w procesach przygotowania produkcji, wytwórcy odnotowują coraz więcej sytuacji mogących wpłynąć na zanieczyszczenie produktu, co może wygenerować kosztowne straty w gotowym wyrobie, jak również te związane z pokryciem kosztów czyszczenia i konserwacji maszyn. Konsekwencją tych działań, będzie nieplanowany przestój linii produkcyjnej a w najgorszej sytuacji, utrata reputacji firmy oraz koszty wycofania partii produktu z rynku lub wytoczone producentowi sprawy sądowe. Ten typ opasek wykrywalnych ułatwi producentom wykonanie analizy zagrożeń FDA i krytycznych punktów kontroli (HACCP), systemów norm stworzonych dla zapobiegania zanieczyszczeniom produktów.
HACCP, co to takiego?
HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany ogólnie „systemem HACCP” – to postępowanie przetwórców żywności, firm zajmujących się jej pakowaniem oraz dystrybutorów, mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością oraz produktami spożywczymi. System HACCP ma również na celu określenie metod eliminacji, ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
Opaski kablowe wykrywalne, są polecane dla przemysłu spożywczego.














